Pozovite nas: 067/535-437
Šta treba da znate prije kupovine shared web hostinga

Šta treba da znate prije kupovine shared web hostinga

 

Shared hosting, ili dijeljeni hosting, je najprostije rečeno hosting koji dijelite sa drugim sajtovima.

 

Riječ je o računaru sa većim brojem hostovanih sajtova. Iako svi web hosting provajderi nude ovakve pakete, razlika u uslugama može biti jako velika.

 

Logično – jedan server će daleko bolje funkcionisati ako podržava nekoliko sajtova nego kada opslužuje nekoliko stotina.

 

Ako imate manji sajt, ovaj tip hostinga će Vam koristiti za početak.

 

Šerovani hosting nije dobro rešenje za velike sajtove sa interaktivnim i komplikovanim sadržajima koji treba da opslužuje veliki broj posjeta.
Ukratko rečeno, ovaj tip hostinga će vam biti sasvim zadovoljavajuće rešenje ako imate sajt sa oko 100.000 posetilaca mjesečno.

 

 

Da li je podijeljeni hosting pravo riješenje za Vaš sajt?

 

Najprije bi trebalo da dobro procijenite kakave će zahtjeve imati Vaš sajt, koliko posjeta očekujete, koliko je dinamičan sajt, kakve će baze podataka imati…
Sve ovo je važno ocijeniti kako bi sajt dobro funkcionisao i da bi bio pouzdan.

Tip shared web hostinga je, u principu, potpuno zadovoljavajući za oko 95 odsto potreba korisnika.

 

Ako planirate odredjeni broj sajtova koji neće prelaziti više od 50.000 posjeta mjesečno, podijeljeni hosting je preporučljiv i vrlo će dobro i zadovoljavajuće raditi.
Takodje, trebalo bi provjeriti i to kolika je kompleksnost elemenata sajta i koliko resursa servera će on upotrebljavati.

 

Na primer, ukoliko imate u planu da na sajt postavite neku online igricu koju će koristiti u istom trenutku veliki broj posjetilaca,
to će tražiti puno serverske memorije i procesora pa je zaključak da izaberete i kupite jači hosting od onog podijeljenog.

 

 

 

O čemu treba voditi računa?

 

Kada ste već riješili da platite za šerovani tip hostinga za svoju stranicu, odlučite se za paket koji će omogućiti odgovarajuće karakteristike koje će odgovarati potrebama sajta.

 

Naročito dobro procijenite koliko će podataka sadržati Vaš sajt, da li će biti dinamičnog karaktera i da li ćete podatke morati često da mijenjate.

 

Ovo je posebno važno ako vršite online prodaju, pa ćete željeti da svoje korisnike redovno obavještavate o akcijama popustima, novitetima…

 

U tom slučaju birajte hosting koji će moći da zadovolji vaš procijenjen broj korisnika.

 

Biće Vam potrebno više prostora ako planirate da na sajt postavljate velike banere, ili da podržite logovanje posjetilaca i online kupaca.

 

 

Plaćenje u odnosu na kvalitet usluge…

 

Bez obzira što želite šerovani hosting za Vaš sajt, pravilo koje kompanije za njihovu prodaju koriste je – više para za veći prostor na disku. Postoje paketi sa različitim cijenama.

 

Pri odobravanju ugovora sa hosting provajderom, obratite pažnju na to da li je predvidjena stavka o nadogradnji paketa.

 

To znači da će možda u jednom trenutku, vaš sajt prevazići mogućnosti šerovanog hostinga i da će Vam biti potreban dedicated hosting sa jačim performansama.

 

Bilo bi dobro da paket za koji ćete platiti, omogućava besplatan prelazak na jači paket, koji ćete po početku funcionisanja plaćati više na godišnjem nivou.

 

 

 

Brzina

 

Pogledajte u ponudi šerovanih hosting paketa kakve su obećane performanse po pitanju brzine pristupa sajtu Vaših korisnika.

 

Vjerovatno Vam najmanje treba da vaši potencijalni posjetioci pa i kupci od kojih zaradjujete, čekaju dosta dugo na otvaranje Vaših stranica.

 

Sporo učitavanje odbiće i najlojalnije posjetioce koji će brzo prijeći na konkurentske, kvalitetnije podržane sajtove.

Potražite od hosting kompanije garanciju o pristupu, a najbolje je da to bude u 99% slučajeva pristupanja.

 

I na kraju, raspitajte se kod kolega koja kompanija je sigurna i korektna i u smislu podrške 24/7.
Izaberite onu koja konstantno radi na unapredjenju kvaliteta usluga i koja nudi kopiranje sadržaja putem rezervnih servera.

 

 

Koje su prednosti i mane shared web hostinga

 

Jedan od mogućih načina za uštedu pri izboru hosting-paketa je da vaš sajt postavite na takozvani deljeni hosting.

Tako ćete na primjer, za godinu dana uslugu platiti znatno manje jer ćete dijeliti sve resurse servera sa desetinama, pa čak i stotinama ostalih sajtova.

 

Ipak, može se desiti problem koji nastaje kada neki od sajtova ima komplikacije koje se mogu prenijeti na sve sajtove koji su hostovani na istom serveru.

 

Hostinge obično dijelimo u tri grupe: shared, vps (virtual private server) i dedicated server. Svaki od njih nosi svoje prednosti i mane.

 

Deljeni hosting je najjednostavnije rešenje, gde kupujete na primer 1 GB prostora i 10 GB protoka sa ukupnog kapaciteta servera koji iznosi recimo 500 GB.
Svi nalozi dijele i RAM memoriju i snagu procesora.

 

Takodje, svi nalozi mogu deliti i IP adresu, ali je moguće da se dodijele i pojedinačne IP adrese svakom nalogu zasebno. Ovo može biti prednost u slučaju SSL sertifikata.

 

 

Shared hosting – prednosti

 

Jeftinija varijanta

 

Preporučljiva za početnike

 

Preporučljiva za one kojima posao ne zavisi od funkcionisanja sajta

 

Sva podešavanja i održavanje servera su u nadležnosti osoblja hosting kompanije, što je veoma zgodno za one koji se u ovu sferu slabo razumiju
i za one koji ne mogu ili ne žele da se bave podešavanjima i održavanjem.

 

 

 

 

Mane shared hostinga

 

Shared hosting, kao što smo naveli znači da dijelite kapacitete servera, zajedno sa još na primer 1000 korisnika.
Bez obzira na marketinške trikove gdje vam se nudi paket bez ograničenja, budite svjesni da bez obzira koji od paketa uzeli, teško da možete podržati više od 1000 posjetilaca ili 5000 otvorenih strana na dan.

 

Osim toga gotovo uvijek postoji realni limit sa brojem fajlova koji se mogu uploadovati.

Brzina i kvalitet rada sajta zavisiće i od toga sa kojim i kakvim sajtovima dijelite kapacitete i resurse servera.
U svakom slučaju, sa dijeljenim hostingom, ne računajte na neku veliku brzinu, kao ni na posebno veliku bezbijednost i sigurnost jer vrlo često upad na jedan od sajtova povlači za sobom upade na ostale sajtove istog servera.

 

Takodje, ako ste zahtjevniji korisnik smetaće Vam to što nemate pristup naprednim podešavanjima servera, što Vas može ometati u razvoju biznisa.

 

Osim toga, još jedan problem se odnosi na broj posjeta – ukoliko Vaš sajt dostigne veliki broj posjeta, ovaj tip hostinga biće nedovoljan za takve potrebe, pa zbog toga izaberite neki kvalitetniji paket.
Imati sajt sa brzim odzivom je važna stvar da ne biste izgubili nestrpljive posjetioce, ali i zbog toga da ne biste bili kažnjeni od Googl-a zbog sporih otvaranja sadržaja.

 

U tom slučaju, razmislite o virtuelizaciji i zakupu VPS servera, naročito ako se bavite online trgovinom.

 

 

Gdje kupiti dijeljeni hosting?

 

Često pitanje je i gdje odnosno od koje kompanije kupiti hosting.

 

Tržište je konstantno pod pritiskom napredovanja i inovacija, promjena cijena, pa nije ni čudo ako ste zbunjeni.

 

Neka iskustva govore da treba izbjegavati neproverene domaće provajdere a tu se prije svega misli na onu većinu koji su zapravo preprodavci,
nemaju svoje servere, nepouzdani su i nemaju kvalitetnu tehničku podršku. Izbjegavajte provajdere, već hosting paket kupite kod provjerenih servisa.

 

 

Koje su osnovne razlike izmedju dijeljenog (shared) i VPS hostinga?

 

 

Dijeljeni (shared) hosting predpostavlja uslugu prema kojoj se više internet prezentacija hostuje na jednom istom serveru.
Nalozi za hosting su podjeljeni na logičke jedinice a resurse (hardverske i softverske) dijele medju sobom pa ih nazivamo i konkurentskim korisnicima servera.

 

Postoje dva tipa korišćenja shared web hostinga:

Prvi je zasnovan na dijeljenju IP adrese web servera. Ovdje se svim nalozima i particijama pristupa sa iste IP adrese.

 

Drugi tip je IP-zasnovana distribucija hostinga, koja podrazumjeva nekoliko IP adresa na serveru, a koji se dodjeljuju pojedinačnim nalozima.

 

Prednost ovako zasnovanog hostinga je opcija dodjele SSL certifikata nalozima.

 

Osnovna karakteristika dijeljenog hostinga je to što postoji centralna administracija servera i to bi bila odredjena pogodnost
i prednost ako korisnici ne žele da ulaze u komplikovane i složenije zadatke informatičkh podešavanja.

 

Naravno, ništa nije tako teško da se ne može savladati, makar u osnovnim koracima, ali ako već postoji podrška, zašto je ne iskoristiti u nedostatku vremena?

 

 

Medjutim, ovo može biti i mana za korisnike koji su zahtjevniji i koji bi da razvijaju i testiraju neke nove opcije pa tako dijeljeni hosting u tom slučaju nije preporučljiv,
naročito ako korisnik zahtjeva softversku podršku za razvoj, van one standardne.

 

 

Ali, dijeljeni hosting je s druge strane pogodno riješenje za one koji žele biti ekonomičniji i ne pretjerano zahtjevni korisnici.

 

 

Mogući problem nastaje ako jedan od korisnika preoptereti server zahtjevnim skriptama ili jakim protokom pa će to da dovede do usporavanja za ostale korisnike.

 

Dijeljeni hosting je često dobar izbor za početak, kada još niste sigurni kakve će Vam biti stvarne potrebe.

 

Kasnije, sa razvojem Vaših online sadržaja, možete prilagodjavati tip hostinga koji Vam više odgovara.

 

 

 

VPS (Virtual Private Server) hosting

 

 

 

Virtuelni server podrazumijeva podjelu servera na više virtuelnih servera.
Ovaj sistem se zasniva na tome da svaki server pokreće i sopstveni operativni sistem.
On se može potpuno nezavisno resetovati, podešavati ili reinstalirati.

 

 

Zapravo, jedan server se standardno pokreće, posle čega se aktiviraju svi VPS – virtuelni serveri.

 

Oni nemaju mogućnost direktnog pristupa kompletnom hardveru, nego se pokreću sa hard diska.

 

Postoji dva tipa virtuelizacije: hardverski i softverski. Prednost VPS hostinga je u prevazilaženju nedostataka shared i dedicated hostinga, jer pružaju softversku nezavisnost korisniku a takodje je povoljniji od skupih „dedicated“ riješenja.

 

 

Pošto VPS omogućava kopiju operativnog sistema, korisnici imaju ulogu administratora koji može instalirati gotovo svaki softver koji može da funkcioniše na operativnom sistemu.

 

VPS uglavnom ima garantovane hardverske resurse, naročito u dijelu procesora, memorije, i prostora na disku. Virtuleni serveri su odlično riješenje za zahtjevne korisnike ili vrlo posjećene forume.

 

 

About the Author

Comments are closed.

USPJEŠNO SARAĐUJEMO SA