Pozovite nas: 067/535-437
Šta je HOSTING?

Šta je HOSTING?

 

Najjednostavnija definicija pojma web hostinga je da on predstavlja smještaj za određeni internet sajt na globalnoj mreži.

Web hosting je usluga koju pružaju specijalizovane kompanije, a koja omogućava da vaša prezentacija bude vidljiva na internetu.

 

Da podsjetimo za objavljivanje  web prezentacije neophodna su 2 uslova: jedan je da registrujete domen, a drugi da zakupite web hosting uslugu kod provajdera.

 

Ako možemo da se poslužimo analogijom gdje domen predstavlja vašu adresu stanovanja,  web hosting onda predstavlja zakup stana ili kuće gdje ste smješteni.

Drugim riječima cena web hostinga je kirija koju plaćate vlasniku resursa koji javno poslužuje vaše web stranice.

 

Svaka hosting kompanija ima svoje ili iznajmljene servere (mašine) koji obezbjeđuju da web stranice budu neprekidno prikazivane posjetiocima.

Oni ustvari drže sajtove na internetu – ovo se zove hostovanje. Na jedan web server može da stane veliki broj sajtova.

 

 

 

 

Pored toga šta je hosting, potencijalnom korisniku je bitno i koliko to u praksi košta.

 

U zavisnosti od kvaliteta te usluge cijena može da varira od par evra  do par stotina evra mjesečno.

 

Postoje čak i modeli usluga koji su besplatni.

 

Ipak u tom slučaju računajte da ćete žrtvovatiti profesionalnost vaše prezentacije.

Takvo hosting rešenje podrazumijevaće dodeljeno generičko domensko ime, spor odziv na ispis sadržaja sajta, a deo prostora na ekranu browser će biti ispunjen tuđim reklamama.

Ovo ne uliva povjerenje osobama koje dođu na takav sajt.  Zbog toga je svakome ko ima ozbiljnu kompaniju potrebno da izdvoji određenu sumu novca za usluge hostinga.

 

Zavisno od vrste hostinga koje pružaju, hosting kompanije možemo grubo da dijelimo na male i velike.  Mali hosting provajderi su fokusirani na lokalno tržište, nisku cijenu usluge i veliki broj korisnika po serverskoj jedinici.

 

Veliki provajderi su, sa druge strane, fokusirani na velike korisnike, virtuelizaciju hardvera, skalabilnost i geo redudantnost servisa serveri se nalaze na više lokacija širom planete.

 

Koje vrste web hostinga postoje i u čemu je razlika

 

Ako pokrećete sopstveni sajt, biće Vam potrebna stalna internet veza i to sa zadovoljavajućim protokom da bi Vaša stranica mogla da podrži veći broj posjetilaca u isto vrijeme što zahtjeva jak i skup hardver.

 

Riješenje leži u zakupu prostora na nekom serveru koji ćete koristiti za postavljanje Vašeg sajta i koji će biti raspoloživ posjetiocima non stop.

 

Ogroman je broj kompanija koje u ponudi imaju različite pakete za zakup servera odnosno hostinga.

Raspon usluga se kreće od onih vrlo jeftinih pa i besplatnih pa sve do dosta skupih koje podrazumijevaju znatno više prostora i protoka od drugih.

 

Dobro se informišite i o kompaniji koja nudi odredjene pakete odnosno različite vrste hosting usluga, da se ne bi desilo da platite za nešto što Vam zapravo nije potrebno.

 

Za male i osrednje sajtove, par gigabajta prostora je dovoljno za nakoliko godina rada sajta. Ono što će se skladištiti u prostoru na serveru su zapravo slike, video materijal, tekstovi, baze podataka…

Neke hosting firme u ponudi imaju i neograničen prostor ali budite obazrivi jer je u ovakvim slučajevima često riječ o marketinškom potezu. Pročitajte dobro ponudjeni ugovor o zakupu.

 

Vrste hostinga                                         

 

Pri zakupu na prostoru servera biće Vam ponudjeno mnogo različitih vrsta hostinga. Najčešće vrste su :

 

  • Free web hosting
  • Shared web hosting
  • Reseller web hosting
  • Virtual private server
  • Dedicated web server

 

 

Besplatan hosting

 

Besplatan web hosting je u potpunosti besplatan. Da biste ga dobili, obično vam treba samo mejl adresa i domen.

Medjutim mogućnosti koje ova besplatna usloga pruža su skromne i veoma ograničene.

 

Shared hosting

 

Shared web hosting ili “podeljeni” web hosting, podrazumijeva jedan server, podeljen na nekoliko delova.

Resurse dijele svi nalozi koji se nalaze na tom jednom serveru. Ovo je najrasprostranjeniji tip hostinga jer ima solidne opcije za prihvatljivu sumu novca.

Shared web hosting planovi su odgovarajući za male i srednje sajtove sa manjom posetom i ne previše zahtevnim sadržajima.

Ako je stvar drugačije prorode, može se desiti da vam hosting kompanija obriše nalog sa obrazloženjem da ste koristili previše vremena procesora servera.

 

Reseller web hosting – Hosting za preprodaju

 

Kod ove vrste hostinga, omogućeno Vam je da i sami prodajte hosting pakete, odnosno da budete preprodavac.

Ako ne želite da ih prodajete, možete sami koristiti sve raspoložive usluge i performanse.

Kod ove vrste hostinga, u okviru količine koju ste platili, možete sami odredjivati prostor na disku, praviti hosting planove, odredjivati protok…

 

Virtual private server (VPS)

 

Virtual private server je najpre namijenjen velikim sajtovima kojima je potrebno mnogo procesorske snage, protoka, i mijesta jer im treba puno RAM memorije.

Na serverskoj mašini se kreira virtualna mašina sa utvrdjenim specifikacijama, koja svoje resurse dijeli sa ostalima.

Ovdje ne možete sami birati broj domena, naloga za e mail, ili baza sa podacima nego veličinu RAM memorije, snagu procesora, mjesto na hard disku, protok i broj IP adresa.

Osim toga u poziciji ste da izaberete operativni sistem. U ovoj situaciji tako upravljate zakupljenim virtualnim računarom i možete da instalirate programe koji su Vam neophodni u radu servera.

Hosing provajder treba da obezbijedi napajanje energijom, hladjenje servera i internet vezu a sve ostalo je na Vama.

 

 

 

Dedicated web server – Hosting za velike sisteme

 

Ovo su najveći i najskuplji web hostinzi. Kod “Dedicated web server-a”, zakupljujete stvarni server. Ovakvi serveri prilagodjeni su jako velikim sajtovima sa stotinak hiljada korisnika.

Dodatne vrste manje poznatih hostinga Cloud hosting, Collocated hosting, Clustered hosting, Grid hosting… koji su obično namenjeni velikim kompanijama i koji su vrlo skupi .

About the Author

Comments are closed.

USPJEŠNO SARAĐUJEMO SA